Hae tästä blogista

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Militariaa Hämeen linnassa

Jo pitkään Emmin on tehnyt mieli nähdä muitakin Suomessa sijaitsevia linnoja kuin Suomenlinna. Niinpä kauniina sunnuntaina (ei se niin kaunis ollut kokoajan), pakkasimme lapset (omat ja yhden lainalapsen) ja eväät Vaarin autoon (oma seisoo huoltamon pihassa) ja suuntasimme Hämeenlinnaan Militaria-museoon ja kiertelemään itse linnaa.

Sana museo aiheuttaa useimmissa lapsissa kiukkureaktion, mutta tähän museoon lapset lähtivät innostuneina ja ilman kiukkua. Perille päästiin helposti ja ensimmäisenä päätimme kiertää Militaria-museon. Siellä olikin nähtävää Suomen sodista ja armeijasta 3:n kerroksen verran ja lisäksi ajoneuvot, tykit tms. olivat ulkona, joten kiertämiseen kului useampi tunti. Lapset saivat kiertää museossa omaan tahtiinsa, kunhan eivät menneet ulos rakennuksesta ilman aikuisia.

Aikuiset lukivat info-tauluja ja katselivar esineita, mutta lapset lähes juoksivat museon läpi, mutta kiersivät museon uudelleen aikuisten tahtiin. Toisessa kerroksessa oli "elokuvahuone", jossa näytettiin lyhyitä dokumentteja sodista, joka tunti eri dokkari. Satuimme sopivasti paikalle ennen yhden dokumentin alkua ja saimme lapset houkuteltua mukaan katselemaan lyhyen dokkarin. Yllätys olikin suuri, kun dokkari ei ollutkaan Vaikea aika, vaan Ihantalan ihmeet. Hyvin lapset silti jaksoivat katsoa, kysyivät vain jälkikäteen "Voitettiinko me toi sota?".

Kun olimme kierätäneet sisätiloissa riitävästi, siirryimme museon pihalle ihailemaan paria venettä, tykkejä, yhtä tankkia ja muita armeijan autoja.

45 minuttia jaksoimme kierrellä pihalla, jonka jälkeen lapsille tuli niin nälkä, että tarvitsi suunnata autolle syömään eväitä. Jokaiselle oli täytetty patonki, lisäksi oli kotitekoisia lihapullia, porkkanatikkuja, herneitä, vesimelonia, paria erilaista tuorejuustoa ja reissumiestä. Lapset söivät reippaasti ja ruokailun jälkeen suuntasimmekin kiertämään linnaa.

Aikuiset kierelivät hitaasti linnaa kuvaten näkemäänsä ja lapset kiertelivät kilpaa etsien salaisia piiloja,tytöt halusivat jopa käyttää tilaisuutta ja pukeutua ritarin rintapanssareihin.



 Kaasunaamareitakin pääsimme katselemaan museossa sekä salauslaitteita. Oli hiukan erilaisia Nokian vempaimia kuin tänä päivänä ;)




Tällaisia suloisia tonttuja oli Militaria-museossa n. 5kpl eri paikoissa. Ihania!


pienet oviaukot linnassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

palaute otetaan ilolla vastaan!